Sök

Sök

Kursplan Användbarhet och design av interaktiva system

Engelskt namn: Usability and Design of Interactive Systems

Kurskod:
2FS030
Gäller från termin:
HT 2023
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
4.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Försvarssystem
Institution:
Institutionen för försvarssystem
Ämne:
Försvarssystem
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-08-23

Behörighetskrav

Godkända kurser om minst 180 hp som inkluderar

\- minst 7,5 hp studier tillämpade mot försvar, krishantering och säkerhet,

\- ett självständigt arbete om minst 15 hp

samt Engelska 6 (Engelska B).

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen behandlar centrala teorier om, och metoder för, design utifrån användarnas behov och med det designade systemets användbarhet i fokus. Särskild uppmärksamhet ägnas teorier och metoder som ofta tillämpas vid utveckling av system för försvar och säkerhet. En ambition med kursen är att ge studenten egen erfarenhet av utmaningarna i att beakta de tilltänkta användarna vid utveckling av ett system. Därför examineras kursen genom att studenten ges i uppgift att föreslå, jämföra och värdera möjliga lösningar på ett enklare användningsrelaterat designproblem.

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier där studenterna erbjuds möjlighet att tillsammans, med lärarstöd, diskutera och reflektera över kursmaterialet. Studenterna förväntas även självständigt söka relevant litteratur för kunskapsutveckling inom kursens ram utifrån egna intressen.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Självstudier
  • Föreläsningar

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • beskriva och förklara centrala teorier och metoder inom användarcentrerad design.

Färdighet och förmåga
  • tillämpa och kombinera de teorier och metoder som introducerats i kursen för att lösa ett mindre designproblem.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • kritiskt granska, jämföra och värdera olika förslagna designlösningar ur ett användbarhetsperspektiv.

Examinationsformer

Examination sker genom en enskild skriftlig inlämningsuppgift.

Betyg
Betygsättning sker genom en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) Väl godkänd (VG). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Sent inkomna inlämningsuppgifter betygsätts inte om inte särskilda av examinator godkända skäl föreligger. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat. Antalet tillfällen begränsas till ett ordinarie och två omexaminationer per tvåterminsperiod, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd pga funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursutvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.
Litteraturlista fastställande datum: 2024-02-19
Benyon, D. (2019). Designing User Experience: a guide to HCI, UX and interaction design (4th ed.). Pearson UK. ISBN 978-1-292-15551-7 (print) ISBN 978-1-292-15553-1 (eBook)

Johannesson, P., & Perjons, E. (2021). An Introduction to Design Science (2nd ed.). Springer Nature, Switzerland. ISBN 978-3-030-78134-7 (print) ISBN 978-3-030-78132-3 (eBook)

Ytterligare litteratur tillkommer i en omfattning om maximalt 400 sidor. Texterna (artiklar och bokutdrag) kommer att tillhandahållas via Canvas, då så är tillåtet, eller, när så ej är fallet, med anvisningar om var de finns att tillgå.